QUÈ ÉS UNA PATENT EUROPEA?


El sistema de patent europea permet obtenir protecció mitjançant una sol·licitud de patent europea directa amb designació en aquells Estats europeus on es vulgui obtenir protecció i que siguin part del Conveni Europeu de Patents. Així, es pot obtenir protecció en fins a 38 països de l'àmbit europeu (membres a maig 2011).

La sol·licitud de Patent Europea es pot presentar davant de l'OEPM però és tramitada per l'Oficina Europea de Patents i la concessió produeix l'efecte d'una patent nacional en cada un dels Estats per als quals s'atorga.

Aquesta sol·licitud es pot presentar en espanyol; en aquest cas, s'aplica un descompte d'un 20% sobre la taxa de presentació (en qualsevol de les modalitats en línia o en paper) i un altre 20% a la taxa d'examen (Regla 6.3 del Conveni de Patent Europea). Aquesta sol·licitud s'haurà de traduir a un dels idiomes oficials abans de tres mesos.

Si es tracta d'una sol·licitud EuroPCT, és a dir una sol·licitud internacional PCT que ha entrat en fase regional a Europa, i el seu informe de cerca internacional ha estat realitzat per l'OEPM, la taxa de l'informe de cerca suplementari europeu es veurà reduïda de 940 euros, cosa que equival a un descompte de més del 50% respecte a la taxa (publicat en el document PCT Applicant's Guide – National Phase – National Chapter – EP http://www.wipo.int/pct/guide/en/gdvol2/annexes/ep.pdf)

A més, el 28 de juliol del 2010 l'Oficina Europea de Patents ha publicat un notícia sobre canvis al Conveni de la Patent Europea (regles 141 i 70 del CPE) que suposen que el treball que hagin realitzat determinades oficines nacionals, entre elles l'OEPM, sobre una sol·licitud de patent, pot ser utilitzat posteriorment per l'EPO en la tramitació d'una patent europea que reivindiqui prioritat d'aquesta sol·licitud nacional.

http://archive.epo.org/epo/pubs/oj010/08_10/08_4100.pdf

Guia de la Patent Europea - Com obtenir una patent europea