Respondemos todas aquellas dudas referentes a los diferentes procesos implicados en la propiedad industrial.
La taxació quantitativa només ens dóna una indicació del valor monetari estimat de la patent, i aquest mètode amb freqüència resulta insuficient per extreure recomanacions per a les decisions d'estratègia empresarial. La taxació qualitativa va més enllà, en identificar les fortaleses i debilitats de la patent i crear una guia de valor mitjançant la classificació i puntuacions obtingudes en diferents factors relatius a la patent.
Per exemple: Mentre el resultat d'una valoració quantitativa pot ser: “La patent val 50.000 €”, el resultat d'una valoració qualitativa podria ser: “La patent protegeix una tecnologia d'importància estratègica en un mercat atractiu; es pot fer valer amb eficàcia, però encara és necessària una inversió significativa”.
Els mètodes de taxació qualitativa es fan servir amb una freqüència més baixa en la gestió interna de les patents. Són els més útils a l'hora de comparar, categoritzar i classificar patents dins d'una cartera o davant de les patents d'un competidor. També són útils per valorar els riscos i oportunitats que presenta la patent.
L'OEPM no duu a terme taxacions de patents a mida. No obstant això, l'OEPM pot assessorar els usuaris i orientar-los quant a les eines més adequades perquè puguin dur a terme la taxació de les seves patents o carteres de patents.
Estigueu atents a les jornades, cursos i seminaris sobre gestió i valoració de patents que, organitzats per diverses entitats, s'anuncien puntualment a la pàgina web de l'OEPM (www.oepm.es).
L'Oficina Europea de Patents (OEP) duu a terme seminaris virtuals sobre taxació de patents i gestió de carteres de patents. Les dates d'aquests seminaris es poden consultar al calendari d'esdeveniments de l'OEP.
L'Oficina Europea de Patents ha adquirit, adoptat i distribuït el programa “IPscore” a les oficines nacionals de patents dels seus estats membres perquè qualsevol interessat pot utilitzar gratuïtament.
El programa IPscore, desenvolupat per l'Oficina Danesa de Patents i Marques en col·laboració amb el Copenhagen Business School i amb el sector, permet fer una taxació qualitativa. El mètode IPscore s'utilitza per valorar tecnologies, patents i carteres de patents internament, en el si de les empreses, i ofereix un merco per a la taxació i gestió estratègica de les patents.
L'avaluació que IPscore fa d'una patent es compon de cinc categories: jurídica, tecnològica, de mercat, financera i estratègica, i en cada una s'hi inclouen entre 5 i 10 preguntes bàsiques. Cada pregunta fa referència a un indicador de valor diferent. Per cada pregunta s'atorguen entre 1 i 5 punts, en funció dels punts forts i febles de la patent. En conjunt, al voltant de 40 indicadors de valor ofereixen una imatge completa de la patent i de tots els riscos (com per exemple, l'existència d'una tecnologia alternativa) o oportunitats (per exemple, l'accés a nous mercats) que presenta. Aleshores s'exposen en diferents taules i gràfics perquè els gerents puguin usar-los en la presa de decisions estratègiques. D'aquesta manera IPscore pot presentar la informació rellevant per al procés de presa de decisions i facilitar la col•laboració entre departaments en el si de les empreses.