Ministerio de Industria, Turismo y Comercio LogoMinisterior

Hola, som l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, O.A.

A l'hora d'emprendre, has de tenir en compte que, en un entorn cada vegada més competitiu, cal realitzar un esforç creatiu per diferenciar-te al mercat. Per això, la propietat industrial definitivament és rellevant per a tu.

Què és la propietat industrial?

És un conjunt de drets que pot posseir una persona física o jurídica sobre un signe distintiu, una invenció, un disseny industrial, etc.

A Espanya tenim diversos tipus de drets de propietat industrial:

 • Marques i noms comercials: són signes distintius que protegeixen combinacions gràfiques i/o denominativas que ajuden a distingir al mercat uns productes o serveis d'altres similars. Saber més.
 • Patents i models d'utilitat: protegeixen invencions consistents en productes i procediments susceptibles de reproducció i/o utilització amb finalitats industrials. Saber més.
 • Topografies de productes semiconductors: protegeixen l'esquema de traçat de les diferents capes i elements que componen un circuit integrat, la seva disposició tridimensional i les seves interconnexions, és a dir, la qual cosa en definitiva constitueix la seva “topografia”. Saber més.
 • Dissenys industrials: protegeixen l'aparença externa dels productes. Saber més.

 

Avantatges dels drets de propietat industrial:

 • Enforteixen la teva posició al mercat pel que fa als competidors.
 • El registre ajuda a evitar que uns altres s'aprofitin de la teva creació o invenció, ja que et permet emprendre accions legals contra aquells que vulnerin els teus drets.
 • Tens dret a vendre o llicenciar els teus drets de propietat industrial, ja que són un actiu intangible.

Els drets de propietat industrial només s'atorguen mitjançant el seu registre, i per a això hauràs de presentar una sol·licitud  en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques .

Un disseny industrial és l'aparença o ornamentació d'un producte o una part d'ell, que és nou i té caràcter individual, és a dir, que fan que visualment sigui diferent a un altre sense tenir en compte cap de les seves característiques tècniques o funcionals.

La definició de productes és molt àmplia i engloba tant productes industrials com a artesanals.

Com a norma general, un disseny industrial pot consistir en:

 • objectes tridimensionals, p. ex. mobles, sabates, elements bidimensionals, és a dir ornamentacions
 • una combinació dels anteriors
 • a més del que podem considerar tradicionalment com a disseny, també poden protegir-se com a tals les estructures arquitectòniques, un escenari, la disposició de l'interior d'una botiga, un aparador, una portada d'un llibre o revista, una pàgina web o una tipografia.

Només tens dret al disseny industrial si ho registres i per a això, hauràs de presentar una sol·licitud en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

Nota:

El dret sobre un disseny industrial protegeix solament l'aspecte o les característiques estètiques d'un producte, mentre que una patent protegeix una invenció que ofereix una nova solució tècnica a un problema. En principi, un dret sobre un disseny industrial no protegeix les característiques tècniques o funcionals d'un producte que, no obstant això, podrien quedar protegides per una patent.

 

Quins beneficis obtinc si protegeixo un disseny industrial?

Vull tramitar una sol·licitud de disseny industrial

Cercar un disseny

Quant costa?

Necessito ajuda

Conforme a l'article 4 de la Llei 24/2015, de 24 de juliol, de Patents, un programa d'ordinador que es reivindica "com tal" no és una invenció patentable.

 

El codi font o codi objecto d'un programa informàtic es protegeix mitjançant Dret d'Autor, en el Registre de la Propietat intel·lectual.

  

No obstant això, si tens una invenció implementada en ordinador, és a dir, aquella que per a la seva posada en pràctica requereix de l'ús d'un ordinador, xarxa informàtica o un altre aparell programable, on una o més característiques es realitzen total o parcialment per mitjà d'un programa informàtic, aquesta sí podries protegir-la mitjançant patent.

 

Fullet Invencions implementades per ordinador

Els drets de propietat industrial són territorials, és a dir, si sol·licites una marca, una patent o un disseny industrial en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, només tindràs el dret exclusiu al seu ús a Espanya. En conseqüència, els productes protegits a Espanya no podràs exportar-los amb garantia a altres països, si no els has registrat en aquests països.

 

Com puc fer créixer el meu negoci en altres països?

 

Vull registrar la meva  marca en altres països

 

Vull sol·licitar i validar una patent europea per protegir la meva invenció en altres països d'Europea

 

Vull presentar una sol·licitud internacional PCT per protegir la meva invenció en altres països

 

Vull registrar el meu disseny industrial en altres països

 

Una marca és un signe distintiu que serveix per distingir els productes o serveis d'una empresa dels de les altres.

 

Un nom comercial no representa un producte o servei, sinó que serveix per identificar les activitats que desenvolupa una empresa en el tráfico mercantil i diferenciar-la de la resta d'empreses del mateix o diferent sector.

 

No han de confondre's amb els noms de domini o les denominacions socials, que compleixen altres funcions i no es registren en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

 

Només tens dret a la marca o nom comercial si els registres i per a això, hauràs de presentar una sol·licitud en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

 

Quins beneficis obtinc si protegeixo una marca o nom comercial?

Vull tramitar una sol·licitud de marca o nom comercial

Cercar una marca o nom comercial

Quant costa?

Necessito ajuda

Pots protegir la teva invenció mitjançant patent o model d'utilitat.

 

Una patent té una durada de 20 anys i protegeix una invenció que és un aparell, un producte o un procediment.

 

Un model d'utilitat té una durada de 10 anys i protegeix una invenció que és un aparell o un producte.

 

Si tens una patent o un model d'utilitat, pots prohibir que qualsevol altra persona copiï, embena o import la teva invenció sense tu consentiment.

 

Només tens dret a la patent o model d'utilitat si els registres i per a això, hauràs de presentar una sol·licitud en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

 

Quins beneficis obtinc si protegeixo una invenció?

Vull tramitar una sol·licitud de patent o model d'utilitat

Cercar una patent

Quant costa?

Necessito ajuda

Conforme a l'article 4 de la Llei 24/2015, de 24 de juliol, de Patents,

no es consideraran invencions:

 1. Els descobriments, les teories científiques i els mètodes matemàtics.
 2. Les obres literàries, artístiques o qualsevol altra creació estètica, així com les obres científiques.
 3. Els plans, regles i mètodes per a l'exercici d'activitats intel·lectuals, per a jocs o per a activitats econòmic-comercials, així com els programes d'ordinadors.
 4. Les formes de presentar informacions.

 

Les idees, jocs, fotos, il·lustracions, vídeos, creacions musicals i obres literàries i científiques pots protegir-les mitjançant propietat intel·lectual, com a Drets d'Autor.

 

A Espanya, per a la propietat industrial i propietat intel·lectual existeixen lleis diferents i els organismes encarregats de la seva gestió també difereixen. En l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, es registren els drets de propietat industrial, i en el Registre de la Propietat Intelectual, es registren els drets de propietat intel·lectual.

En l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) no tenim competència per interposar demandes judicials ni perseguir d'ofici a presumptes infractors.

Si consideres que s'han infringit els teus drets de propietat industrial i vols interposar una demanda davant el Jutjat que correspongui i és convenient que t'assessoris per un advocat especialista, tant al teu país, com als països veïns. Per a això, recomanem informar-se en el Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Industrial (COAPI). 

 

Recomanacions en cas d'infracció

 

A més, abans d'iniciar accions judicials, pots sol·licitar mediació o arbitratge. L'OEPM i l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) col·laboren en la promoció de Mètodes alternatius de solució de controvèrsies en matèria de Propietat Industrial (ADR, per les seves sigles en anglès Alternative Disputi Resolution) a través del Centre d'Arbitratge i Mediació de l'OMPI.

Sobre OEPM

Som l'únic Organisme Oficial per registrar patents, marques i dissenys a Espanya.

 

Coneix l'OEPM

Organisme Autònom adscrit al Ministeri d'Indústria

i Turisme que impulsa la recerca, el desenvolupament i la transferència de tecnologia.

Serveis al ciutadà

Oferim productes i serveis als ciutadans tant gratuïts com de valor afegit.

Preguntes freqüents

Troba respostes a totes les teves preguntes sobri

propietat industrial.

imagenbanner
imagenbanner

Coneix la propietat industrial

Drets de propietat en exclusiva sobre innovacions tècniques, estètiques i d'imatge.

imagenbanner

Formació

Cursos i material didàctic sobre propietat industrial: palesos/models d'utilitat, marques/noms comercials i dissenys industrials.

imagenbanner

Publicacions

Informació útil sobre les modalitats de propietat industrial i els seus beneficis, registre, internacionalització, estadístiques i molt més.

imagenbanner

Butlletí Oficial de la Propietat Industrial

 

Mitjà de comunicació oficial dels actes administratius (sol·licituds, notificacions i resolucions) de propietat industrial

imagenbanner

Estadístiques

 

Consulta dades de propietat industrial i gràfics evolutius

Últimes notícies i esdeveniments

Coneix l'actualitat sobre l'OEPM, la propietat industrial i esdeveniments relacionats

Notícies destacades

Últimes notícies

Restablecimiento del servicio de solicitud de diseños

12/07/2024

Corte de servicio Sitamar SOA, programado el día 15 de julio de 2024...

12/07/2024

Problemas en el proceso de envío de invenciones (eOLF y OEPMSEI)

09/07/2024

Corte Servicio SITAMARSOA, programado para el 1/jul/24

01/07/2024
02/10/2023

Héctor Gómez: "España, con el impulso de su tejido productivo, será el polo verde industrial europeo"

25/09/2023

Los países de la UE acuerdan la propuesta de la presidencia española sobre la nueva normativa Euro 7 de emisiones de coches

02/06/2022

02/03/2023

El Ministerio de Industria, Comercio y Turismo se suma a las celebraciones de la Semana de la Administración Abierta

Vigilància tecnològica gratuïta

imagenbanner

Butlletins de vigilància tecnològica

Publicacions electròniques i sectorials sobre avanços i novetats en els diferents sectors tecnològics.

imagenbanner

Alertes tecnològiques

Informació actualitzada sobre les patents més recents que s'estiguin publicant al món.

 

Portals de l'OEPM